Aktualna oferta


AMITURKalendarz na stronę

DIETA BEZGLUTENOWA

To dieta dla osób z zespołem nadwrażliwości jelitowej na gluten, stosowana we wszelkiego rodzaju alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten i podawaniu innych bezglutenowych, takich jak ryż, amarantus, kukurydza, ziemniaki, orzechy itp.

To dieta dla osób z zespołem nadwrażliwości jelitowej na gluten, stosowana we wszelkiego rodzaju alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten i podawaniu innych bezglutenowych, takich jak ryż, amarantus, kukurydza, ziemniaki, orzechy itp. Gluten to białko roślinne znajdujące się w ziarnach czterech zbóż:
• pszenicy i jej odmian, takich jak: durum, orkisz, kamut;
• żyta;
• jęczmienia;
• owsa.
Ponadto gluten znajduje się w wędlinach w przetworach mięsnych i rybnych, produktach mlecznych, słodyczach, lodach, koncentratach spożywczych, napojach, kawie zbożowej i niektórych owocach suszonych. Nietolerancja na gluten powoduje szereg przewlekłych schorzeń u dzieci i dorosłych.

Najbardziej znanymi są:
• celiakia (choroba trzewna) dzieci i dorosłych. Powoduje szereg zmian zapalnych w organizmie, a w szczególności na zębach, w jamie ustnej oraz w przewodzie pokarmowym. Celiakia nie jest alergią, ale immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym. Zapobieganie chorobie trzewnej to eliminacja lub ograniczenie podawania glutenu szczególnie w wieku niemowlęcym jak i późniejszym. Wczesna diagnostyka oraz właściwa edukacja dotycząca właściwa edukacja dotycząca przygotowania potraw bezglutenowych z użyciem takich produktów jak gryka, proso, mąka ziemniaczana itd. pozwalają uniknąć wielu przewlekłych chorób. W diecie bezglutenowej możemy zastosować również wersję bezmięsną i bezmleczną. Sposób prowadzenia pacjenta określa lekarz.

Wskazania:
• w chorobach jelit: zespole jelita nadwrażliwego, alergiach pokarmowych, choroba Crohna, biegunki, wzdęcia, choroba wrzodowa, bóle brzucha;
• w chorobach o podłożu zapalnym, a zwłaszcza autoimmunologicznych: gościec reumatoidalny, zapalenie i marskość wątroby, toczeń trzewny;
• w chorobach psychicznych i o podłożu neurologicznym: padaczka, schizofrenia, autyzm, zaburzenia zachowania.
• inne zespoły bólowe, osteoporoza. Przeciwwskazania:
• przewlekłe choroby wyniszczające, gruźlica, nowotwory, choroby zakaźne.

Przykładowy jadłospis dla diety

śniadanie
1.pieczywo bezglutenowe z masłem
2.brokuły z sezamem
3.pasztet sojowy
4.ogórek i czosnek
5.herbata z szałwii

obiad
1.zupa cebulowa z grzankami
2.ziemniaki
3.kotlet z soi w sosie z boczniaków
4.surówka z braków, papryki i cebuli
5.kisiel truskawkowy
6.gruszka

kolacja
1.pieczywo bezglutenowe z masłem
2.jabłko pieczone z dżemem
3.sałatka jarzynowa (bez jajka)
4.ogórek kiszony
5.herbata z pokrzywy